Рак на Гърдата и Екстракта от Маслинови Листа

Целта на тази статия е не да ви даде пълната информация за това какво е ракът на гърдата - по цял свят има хиляди хора и организации, които вършат прекрасна работа за създаването на по-голяма информираност, полагайки така важните усилия за по-ранното диагностициране на коварната болест, даващо много по-големи шансове за успешното справяне с нея.

Нашата идея тук е, да съберем и синтезираме най-новите и най-важни научни изследвания и техните резултати върху взаимодействията на Екстракта от Маслинови Листа и това най-често срещано онкологично заболяване при жените, разкривайки една нова реална възможност за неговата превенция, привличаща все повече внимание на учени от цял свят.

1. Накратко за Ракът на Гърдата

Ракът на гърдата продължава да бъде едно от най-честите онкологични заболявания при жените. Според статистиката, около 30% от онкоболните жени страдат именно от карцином на гърдата. Същевременно се отчита и запазване на прекалено високата смъртност от заболяването, като за основна причина се счита късното диагностициране. Факт е, че ранните симптоми са нетипични или може да липсват, но това допълнително подкрепя препоръчителните ежегодни профилактични прегледи и изследвания, както и вземането на всички възможни мерки за предпазване от това заболяване.

Ракът на гърдата е рак, който се развива от тъканта на гърдата. Признаците на рак на гърдата могат да включват бучка в гърдата, промяна във формата на гърдата, изпъкналост на кожата, течност, идваща от зърното, ново обърнато зърно или червено или люспесто петно по кожата. При тези с напреднало разпространение на болестта може да има болки в костите, подути лимфни възли, задух или пожълтяла кожа.
В България около 3,500 жени всяка година получават тази тежка диагноза, а около 1,200 не успяват да се преборят със заболяването.

2. Рисковите Фактори

3. Симптоми

4. Средиземноморската Диета - доказано ефективна като средство за превенция на развитието на ракови образувания

Ракът на гърдата е най-често диагностицираният рак при жените в световен мащаб и основната причина за смърт причинена от тумори сред жените (15 %), според статистиката на СЗО за рака за 2018 г. Поради неговата агресивност и закъсняло диагностицирането в ранните етапи, превенцията чрез правилен начин на живот се счита за конкретна стратегия за борба с него.
В този контекст диетите и хранителните добавки стават важни и като едно от средствата за превенция, благоприятстващи прогностичния подход, и като начин за увеличаване на процента на преживяемост.
През последните десетилетия все по-голямо внимание привлича изследването на антитуморните свойства на хранителните компоненти. Напоследък учени от цял свят насочват вниманието си към интригуващата връзка между Средиземноморската Диета и нейните безспорно доказани ползи по отношение на здравето, дълголетието и качеството на живот. Всъщност, няколко проучвания вече демонстрират антипролиферативната и антиангиогенната активност на естествени хранителни вещества като екстракти от мангостин, грозде, домат или кестен. Промените в хранителните навици и спазването на Средиземноморската Диета, а именно високия прием на зехтин, маслини, плодове, зеленчуци и ядки, риби и морски дарове, пълнозърнести култури и избягването на червени меса, могат значително да увеличат продължителността на живота, да намалят риска от развитие на рак или хронични заболявания и да подобрят общото благосъстояние.
Множество доказателства предполагат съществената и фундаментална роля на диетата в превенцията и рецидивите на гърдата и карцинома на яйчниците, с най-голямо значение отдадено на антиоксидантите.

5. Екстракта от Маслинови Листа и Раковите Заболявания

От дълбока древност, сред естествените храни, екстрактите от листа на Olea europaea са били широко използвани като лек за подагра, висока температура, треска и малария, колики и стомашно- чревни оплаквания, рани, кожни възпаления, хемороиди и други. През годините маслиновите фенолни съединения, които се съдържат в най-големи количества в маслиновите листа, стават обект на все по-голям интерес, като започва и провеждането на редица изследвания върху техните потенциални ползи за здравето. Резутатите от тези изследвания сочат, че екстрактите от листа на Olea europaea, по-долу съкратени като OLE, показват забележителен антитуморен, противовъзпалителен, антивирусен, антитромботичен, антимикробен, хипохолестеролемичен, фотозащитни свойства на кожата, антипролиферативен и проапоптотичен ефект в няколко ракови клетъчни линии като MDA-MB-231, SkBr3, MCF- 7, JIMT-1, Caco-2, A375 и HeLa клетки.
Доказва се, че полифенолите пречат на фазите на иницииране и развитие на рака, като повлияват трансформацията на туморогенните клетки. Всъщност диетите на основата на зехтин показват значително намаляване на индуцираните предракови лезии на гърдата in vivo и защитна роля срещу развитието на рак на гърдата при перинатално изложени женски потомци взаимодействащи с конвенционалните антитуморни терапии. OLE съдържа по-големи количества и разнообразие от полифеноли от тези, открити в екстра върджин масло, а OLE полифенолите се наблюдават и техни структурни различия, които могат да бъдат отговорни за по-добра бионаличност. Публикувано е, че Олеуропеинът, основният полифенол от екстракта от листа на Olea europaea, е много ефективен за повишаване на цитотоксичната активност при едновременно приложение с конвенционални химиотерапевтични подходи. Полифенолите могат да действат като инхибитори на пролиферацията на туморни клетки, благодарение на способността им да контролират активността и експресията на много целеви гени, замесени в туморогенезата. Доказано е, че естествените полифеноли оказват благоприятни и защитни ефекти поради тяхната антиоксидантна способност като чистачи на свободни радикали, произведени при многото клетъчни процеси и различни други източници в околната среда. Напоследък обаче много доказателства предполагат и прооксидантна реакция, упражнявана от полифенолите чрез модулирането на химически сигнални пътища, индуциращи антипролиферативни и проапоптотични реакции в предтуморни и туморни клетки.
Напоследък, антиоксидантите придобиват все по-важно значение в борбата с рака, тъй като доказателсвавата за намален туморен рецидив и свързана смъртност при пациенти с рак на гърдата стават все по-вече.
6. Изследвания и Публикации за Екстракта от Маслинови Листа и Раковите Заболявания
В тази секция, сме се постарали да съберем голяма част от изследванията провеждани по цял свят за благоприятните действия на Екстракта от Маслинови Листа срещу различните видове Рак с връзки към всяко от тях
Олеуропеин, нетоксичен маслинов иридоид, е антитуморен агент и разрушител на цитоскелета
H.K. Hamdi, R. Castellon Oleuropein, a non-toxic olive iridoid, is an anti-tumor agent and cytoskeleton disruptor
Biochem. Biophys. Res. Commun., 334 (2005), pp. 769-778,
10.1016/j.bbrc.2005.06.161
Към публикацията
Олеуропеинът от зехтин има свойства против рак на гърдата с по-висока ефективност върху ER-отрицателни клетки
M.H. Elamin, M.H. Daghestani, S.A. Omer, M.A. Elobeid, P. Virk, E.M. Al-Olayan, Z.K.Hassan, O.B. Mohammed, A. Aboussekhra Olive oil oleuropein has anti-breast cancer properties with higher efficiency on ER-negative cells
Food Chem. Toxicol., 53 (2013), pp. 310-316,
10.1016/j.fct.2012.12.009
Към публикацията
Екстрактът от маслинови листа, съдържащ олеуропеин, модулира цитотоксичния ефект на епирубицин върху клетките на рака на гърдата в зависимост от клетъчната линия
S. Korkmaz, M. Sarimahmut, M.Z. Ozel, E.Ulukaya Olive leaf extract containing oleuropein modulates the cytotoxic effect of epirubicin on breast cancer cells depending on the cell line
Turk. J. Biochem., 41 (2016),
10.1515/tjb-2016-0117
Към публикацията
Олеуропеинът индуцира апоптоза чрез отмяна на каскадата за активиране на NF-κB в клетките на рака на гърдата, отрицателни към естрогенните рецептори
L. Liu, K.S. Ahn, M.K. Shanmugam, H. Wang, H. Shen, F. Arfuso, A. Chinnathambi, S.A.Alharbi, Y. Chang, G. Sethi, F.R. Tang Oleuropein induces apoptosis via abrogating NF‐κB activation cascade in estrogen receptor–negative breast cancer cells
J. Cell. Biochem., 120 (2019), pp. 4504-4513,
10.1002/jcb.27738
Към публикацията
Качествен скрининг на фенолни съединения в екстракти от маслинови листа чрез хифенирана течна хроматография и предварителна оценка на цитотоксичната активност спрямо човешки ракови клетки на гърдата
S. Fu, D. Arráez-Roman, A. Segura-Carretero, J.A. Menéndez, M.P.Menéndez-Gutiérrez, V. Micol, A.Fernández-Gutiérrez Qualitative screening of phenolic compounds in olive leaf extracts by hyphenated liquid chromatography and preliminary evaluation of cytotoxic activity against human breast cancer cells
Anal. Bioanal. Chem., 397 (2010), pp. 643-654, 10.1007/s00216-010-3604-0

Към публикацията
Богатият на хидрокситирозол екстракт от маслинови листа модулира прогресията на клетъчния цикъл в MCF-7 човешки ракови клетки на гърдата
Z. Bouallagui, J. Han, H. Isoda, S.Sayadi Hydroxytyrosol rich extract from olive leaves modulates cell cycle progression in MCF-7 human breast cancer cells
Food Chem. Toxicol., 49 (2011), pp. 179-184, 10.1016/j.fct.2010.10.014

Към публикацията
Диференциален метаболомичен анализ на потенциалния антипролиферативен механизъм на екстракта от маслинови листа върху клетъчната линия JIMT-1 за рак на гърдата
E. Barrajón-Catalán, A. Taamalli, R.Quirantes-Piné, C. Roldan-Segura, D.Arráez-Román, A. Segura-Carretero, V. Micol, M. Zarrouk Differential metabolomic analysis of the potential antiproliferative mechanism of olive leaf extract on the JIMT-1 breast cancer cell line
J Pharm Biomed Anal. 2015 Feb;105:156-162. doi: 10.1016/j.jpba.2014.11.048. Epub 2014 Dec 11.
Към публикацията
Екстравирджин зехтин регулира CB1 туморния супресорен ген в човешки ракови клетки на дебелото черво и в дебелото черво на плъх чрез епигенетични механизми
A. Di Francesco, A. Falconi, C. Di Germanio, M.V. Micioni Di Bonaventura, A. Costa, S. Caramuta, M. Del Carlo, D. Compagnone, E.Dainese, C. Cifani, M. Maccarrone, C. D'Addario Extravirgin olive oil up-regulates CB1 tumor suppressor gene in human colon cancer cells and in rat colon via epigenetic mechanisms
J. Nutr. Biochem., 26 (2015), pp. 250-258, 10.1016/j.jnutbio.2014.10.013

Към публикацията
Гликолитичната зависимост на рака като нова мишена на екстракта от маслинови листа
J. Ruzzolini, S. Peppicelli, F.Bianchini, E. Andreucci, S. Urciuoli, A. Romani, K. Tortora, G. Caderni, C.Nediani, L. Calorini Cancer glycolytic dependence as a new target of olive leaf extract
Cancers, 12 (2020), p. 317, 10.3390/cancers12020317

Към публикацията
Екстрактът от маслинови листа, богат на полифеноли, насърчава апоптозата в раковите клетки на шийката на матката, като регулира генната експресия на p21 Cip/WAF1
D. Vizza, S. Lupinacci, G. Toteda, F.Puoci, P. Ortensia I, A. De Bartolo, D.Lofaro, L. Scrivano, R. Bonofiglio, A.La Russa, M. Bonofiglio, A. Perri An olive leaf extract rich in polyphenols promotes apoptosis in cervical cancer cells by upregulating p21 Cip/WAF1 gene expression
Nutr. Cancer, 71 (2019), pp. 320-333,
10.1080/01635581.2018.1559934
Към публикацията
Фенолният (-)-олеокантал от зехтина модулира експресията на естрогенните рецептори при луминален рак на гърдата in vitro и in vivo и синергизира с лечение с тамоксифен
N.M. Ayoub, A.B. Siddique, H.Y.Ebrahim, M.M. Mohyeldin, K.A. El Sayed The olive oil phenolic (-)-oleocanthal modulates estrogen receptor expression in luminal breast cancer in vitro and in vivo and synergizes with tamoxifen treatment
Eur. J. Pharmacol., 810 (2017), pp. 100-111,
10.1016/j.ejphar.2017.06.019
Към публикацията
Механизми на действие на фенолните съединения в маслината
H. Rafehi, K. Ververis, T.C.Karagiannis Mechanisms of action of phenolic compounds in olive
J. Diet. Suppl., 9 (2012), pp. 96-109,
10.3109/19390211.2012.682644
Към публикацията
Консумацията на зехтин по време на бременност и кърмене при плъхове влияе върху развитието на рак на млечната жлеза при женско потомство
A.H. Stark, G. Kossoy, I. Zusman, G.Yarden, Z. Madar Olive oil consumption during pregnancy and lactation in rats influences mammary cancer development in female offspring
Nutr. Cancer, 46 (2003), pp. 59-65,
10.1207/S15327914NC4601_08
Към публикацията
Доказателства в подкрепа на противораковия ефект на екстракта от маслинови листа и бъдещи насоки
A. Boss, K. Bishop, G. Marlow, M.Barnett, L. Ferguson Evidence to support the anti-cancer effect of olive leaf extract and future directions
Nutrients, 8 (2016), p. 513,
10.3390/nu8080513
Към публикацията
Олеуропеинът, основният полифенол от екстракта от листа на Olea europaea, има противораков ефект върху човешките BLAF меланомни клетки и потенцира цитотоксичността на настоящите химиотерапии
J. Ruzzolini, S. Peppicelli, E.Andreucci, F. Bianchini, A. Scardigli, A. Romani, G. la Marca, C. Nediani, L. Calorini Oleuropein, the main polyphenol of Olea europaea leaf extract, has an anti-cancer effect on human BRAF melanoma cells and potentiates the cytotoxicity of current chemotherapies
Nutrients, 10 (2018), p. 1950,
10.3390/nu10121950
Към публикацията
Екстрактът от маслинови листа уврежда митохондриите чрез прооксидантна активност в ракови клетки MDA-MB-231 и OVCAR-3
Reyes Benot-Dominguez, Maria Grazia Tupone, Vanessa Castelli, Michele d'Angelo, Elisabetta Benedetti, Massimiliano Quintiliani, Benedetta Cinque, Iris Maria Forte, Maria Grazia Cifone, Rodolfo Ippoliti, Barbara Barboni, Antonio Giordano, Annamaria Cimini,
Olive leaf extract impairs mitochondria by pro-oxidant activity in MDA-MB-231 and OVCAR-3 cancer cells,
Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 134, 2021,111139,
ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.111139.

Към публикацията
Антипролиферативни и апоптотични ефекти на олеуропеин и хидрокситирозол върху човешки MCF-7 клетки на рак на гърдата
Han J, Talorete TP, Yamada P, Isoda H. Anti-proliferative and apoptotic effects of oleuropein and hydroxytyrosol on human breast cancer MCF-7 cells. Cytotechnology. 2009;59(1):45-53. 10.1007/s10616-009-9191-2
Към публикацията
OliveBoost е единственият екстракт в света, който се извлича от листата на диви маслини, които се берат само пролетно време в Гърция, когато са възможно най-богати на полифеноли.

Използва се изцяло природосъобразна технология, без използването на каквито и да било алкохоли и химични вещества при производството на екстракта!

Ежедневния прием на OliveBoost е силно препоръчителен в дългосрочен план!

Ползите са безброй!

Не губете време - погрижете се за себе си сега!

Защо Olive Boost е различен?

- Съдържанието на полифеноли в Olive Boost е в най-висока концентрация сред подобните продукти на пазара!
- Технологията с която произвеждаме Olive Boost е уникална, не налагаща използването на никакви химикали и алкохоли в който и да е от производствените процеси!
- Единствен в Гърция!
- Използваните в производството свежи листа от диви дървета се събират в планински райони само пролетно време!
- Без никакви добавки, пълнежи и консерванти!

Нормално препоръчаният прием е от по 10 капки 2 пъти на ден.

Може да се използва неопределено дълъг период от време без риск от поява на нежелани странични ефекти.

Ефектите от приема на Olive Boost са строго индивидуални и зависят от множество различни физически показатели.

Абонирай се за нашия блог и специални оферти

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDRP политика.