Както вече отбелязахме, Оксидативният Стрес е в състояние да нанесе огромни щети в много от системите на организма ни, като особено пагубни могат да бъдат те към нервната ни система. За щастие, и тук природата е предвидила механизъм за справянето с него, а именно - Антиоксидантите.
Обикновено в перфектния случай, антиоксидантната система в човешкото тяло може напълно да изчисти агресивните свободни радикали, поддържйки баланса между окисляване и антиокисление. В реалния свят обаче, ние сме изложени на постоянни външни вредни въздействия - радиация, слънчева светлина, мръсен въздух, лекарства, пестициди и какви ли още не, които правят мисията на съществуващата ни естествена система за противодействие на оксидационните процеси много трудна. Затова е важно, да се опитаме да помогнем на организма ни в тази вечна битка, осигурявайки му балансирано количество външни антиоксиданти.
Можете да прочетете подробната ни статия за антиоксидантите последвайки този линк.Конкретни доказателства за оксидативния стрес при Болеста на Алцхаймер показват потенциалната роля, която антиоксидантите, като фенолни съединения от различни растения, биха могли да играят в неговата превенция и управление. Естественият произход на тези фенолни съединения и тяхната реактивност към множество мишени ги превръща в потенциално полезни инструменти за справяне с многофакторната етиология на Невродегенеративните Заболявания.
Тук искаме да спрем вниманието ви, на два от тези полифеноли, с изключителна роля и значение за овладяването на оксидативния стрес, а именно
Олеуропеин и
Хидрокситирозол.
Хидрокситирозолът е един от основните фенолни компоненти на зехтина. Той присъства и в плодовете, но съдържанието му в листата на маслината (Olea europaea L.) е многократно по-голямо. През последните десетилетия е добре документирано, че това фенолно съединение има значителни ползи за здравето, като са открити защитни действия в предклинични проучвания срещу няколко групи заболявания - сърдечно-съдови, рак и синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Механизмите на действие включват мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, наред с много допълващи други. Значението на хидрокситирозола в защитата на липопротеините с ниска плътност и неговото въздействие върху намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания е подчертано от Европейския орган за безопасност на храните, който заключава, че 5 mg хидрокситирозол и неговите производни трябва да се консумират дневно, за да се постигне този ефект на физиологично ниво.
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:en:PDF
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4728