Olive boost

Маслиновите листа са пазители на най-мощния природен антиоксидант

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
13 минути

1. Какво са свободните радикали и оксидативен стрес

Обикновено, един атом се състои от централно ядро и двойки електрони, които са в орбита около него. При някои атоми и молекули обаче, са налице несдвоени електрони - наричаме ги Свободни Радикали. Свободните радикали са нестабилни и силно реактивни- по време на краткият си живот в организма те атакуват всички възможни молекули, търсейки начин да си набавят липсващите електрони, съответно отнемайки ги от тях и превръщайки ги също в свободни радикали. Природата се е погрижила този процес да не е лавинообразен и да се саморегулира в организмите ни, създавайки Антиоксидантите - молекули, които са в състояние да отдадат електрони, без самите те да се превърнат в свободни радикали.
графика на взаимодействието между атоми, свободни радикали и антиосиданти
Състоянието, в което поради някаква причина този баланс се наруши и оксидативните сили превишат тези на антиоксидантните системи, се нарича Оксидативен Стрес.

Ефектите от оксидативният стрес варират и не винаги са вредни, като често са и в основата на протичането на различни полезни естествени процеси - той се засилва при физически натоварвания, стимулирайки по този начин естествените защитни сили на организма и регулирайки растежа на тъканите; предизвиква апоптоза, за да подготви родилния канал за раждане; лекият оксидативен стрес помага в борбата с някои водещи до инфекции патогени.

Въпреки това, силно обезпокоителен е факта, че постоянно високите нива на оксидативен стрес увреждат клетките, протеините и ДНК- то в организма ни, превръщайки се в причината за редица болестни състояния.

диаграма как се получава оксидативен стрес

2. Какви рискове носят високите нива на оксидативен стрес

В основата на този огромен проблем е, че в стремежа си за набавяне на липсващия електрон, свободните радикали атакуват по пътя си всякакви други клетки- ДНК, протеини, липиди и други, което всъщност обяснява защо хронично високият оксидативен стрес е в основата на толкова много и разнообразни заболявания:

- Диабет
- Атеросклероза
- Възпалителни процеси
- Високо кръвно налягане
- Сърдечни заболявания
- Невродегенеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, Амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг), Болест на Хънтингтън, Депресии, Аутизъм и Множествена Склероза
- Различни видове рак
- Генна мутация
- Синдром на хроничната умора
- Синдром на чупливата Х хромозома (Мартин Бел Синдром)
- Астма
- Мъжко безплодие
- Катаракта
- Артрит
- Остеопороза

Длъжни сме да отбележим, че оксидативният стрес е считан и за основната причина за стареенето! Стареенето е прогресивната загуба на функциите на тъканите и органите във времето, дължаща се на хроничен оксидативен стрес, който засяга особено регулаторните системи като нервна, ендокринна и имунна. Подобряването на жизнения стандарт и медицината доведоха до трайното повишаване на средната продължителност на живота в световен мащаб - със средна стойност от 72 години (към 2016г. според Световната Здравна Организация), като това неминуемо води след себе си и нови предизвикателства- остаряването е пряко свързано с влошаването на биологичните и когнитивни функции на всеки човек. От друга страна възрастните хора са и по- податливи на оксидативен стрес поради спад в ефективността на техните ендогенни (вътрешни) антиоксидантни системи. Органи като мозък и сърце, с висока степен на консумация на кислород и ограничени нива на дишане, са особено уязвими към този феномен, което частично обяснява високото разпространение на сърдечно-съдови заболявания и неврологични разстройства при възрастни хора (Corbi et al., 2008).

Тук сме изброили някои от рисковите фактори за оксидативен стрес, които за съжаление са много и най- разнообразни:

- Наднорменото тегло
- Високият прием на мазнини, захар и преработени храни
- Излагането на радиация, включително продължително излагане на слънчева светлина
- Пушенето
- Употребата на алкохол
- Приемът на определени лекарствени средства
- Замърсяването на природната среда
- Излагането на пестициди и индустриални химични препарати
- Бактериалните, гъбични и вирусни инфекции
- Прекомерният прием на желязо, магнезий, мед или цинк
- Наличието на твърде много или твърде малко кислород в организма
- Продължителните и тежки физически натоварвания
- Прекомерният прием на антиоксиданти, като витамини С и Е
- Недостига на антиоксиданти

Борбата за предотвратяване и намаляване на оксидативния стрес трябва бъде една неизменна част от ежедневието на всеки от нас, като съществуват редица съвсем прости решения за здравословен начин на живот, които да ни помогнат с нея. Постарахме се да съберем някои от тях тук:

- Редовни умерени физически натоварвания - те ще доведат до по-високи естествени нива на антиоксидантите и намаляване на щетите причинени от оксидативния стрес. Редовните физически упражнения са свързани с по-дълъг живот, по-малко ефекти от стареенето и намелен риск от развитие на рак и други заболявания

- Не пушете! Избягвайте и ситуации в които можете да се окажете пасивен пушач!

- Обръщайте изключително внимание към всички химикали които ни заобикалят в ежедневието ни- ние много често дори не се замисляме за вредите, които тяхната употреба носи. Това са химикалите за почистване, пестицидите използвани в земеделието, консервантите в храните и козметиката и безброй други невидими носители на тази потенциална вреда.

- Избягвайте ненужното излагане на радиация и слънчеви лъчи! Задължително използвайте слънцезащитни средства!

- Не прекалявайте с приема на алкохол!

- Спете! Осигуряването на организма ви на достатъчно сън е безкрайно важно за поддържането на баланс във всички системи на тялото. Мозъчната функция, производството на хормони, балансът на антиоксиданти и свободни радикали и множество други неща се влияят от съня.

- Избягвайте преяждането! Проучвания показват, че преяждането и постоянното тъпчене поддържат тялото ви в състояние на перманентен оксидативен стрес- това лесно може да се избегне ако се храните през подходящи интервали и поглъщате адекватни количества храна.

- Ограничете приема на преработени храни, особено на такива с високо съдържание на захари и мазнини!

- Опитайте се да намалите стреса в ежедневието!

- Грижете се диетата ви да бъде богата на плодове и зеленчуци- естествен източник на богата гама антиоксиданти

3. Какво са антиоксидантите

За щастие, както обикновено и в случая с множеството проблеми свързани с оксидативния стрес, природата се е погрижила да осигури баланс в протичащите процеси, осигурявайки противодействие на зловредните влияния на свободните радикали, създавайки сложна система от взаимодействия на различни антиоксиданти.
Антиоксидантите са молекули, достатъчно стабилни за да могат да отдадат електрон на даден свободен радикал, неутрализирайки го, без самите те са се превърнат в такъв.
Най - общо антиоксидантите могат да бъдат категоризирани в следните четири групи:

- Ендогенни - това са тези, които нашите организми синтезират сами. Някои от тях са:

Глутатион
Алфа- липоева киселина
Коензим Q
Пикочна киселина
Билирубин
Супероксид Дисмутаза

- Екзогенни - антиоксиданти които идват от вън в нашите организми, които от своя страна могат да бъдат естествени и синтетични:

Витамин А
Витамин С
Витамин Е
Бета - каротин
Лутеин
Селен

- Водоразтворими - тези които действат в течностите вътре и извън клетките

- Мастноразтворими - тези които действат предимно в клетъчните мембрани

Съществуват стотици и може би хиляди вещества, които могат да действат като антиоксиданти, всяко със собствена функция и в сложно взаимодействие с другите.

Както вече отбелязахме, поддържането на адекватни нива на антиоксиданти в организма ни, е единственият начин да се преборим с пагубните последствия които носи оксидативния стрес. С напредването на възрастта, функциите на организмите ни да произвеждат ендогенни антиоксиданти постепенно намаляват, което прави приемът на естествени екзогенни антиоксиданти още по-наложителен.
колаж от квадратни снимки на плодове и зеленчуци
Примерите за плодове, зеленчуци и други храни способни да осигурят на тялото ни необходимото за осигуряването на нужните нива антиоксиданти включват:

- горски плодове
- череши
- цитрусови плодове
- сушени сливи
- броколи
- моркови
- домати
- маслини
- ядки
- витамин Е
- витамин С
- куркума
- зелен чай
- мелатонин
- лук
- чесън
- тъмния шоколад
- артишок
- боб
- спанак
- грозде
- чай
- ягоди
- червено зеле
- малини

Едно от задълбочените сравнителни изследвания за съдържанието на антиоксиданти в 3,100 вида храни и напитки стига до следния извод: „Резултатите тук разкриват, че съдържанието на антиоксиданти в храните варира няколко хиляди пъти и че богатите на антиоксиданти храни произхождат от растителното царство, докато месото, рибата и другите храни от животинското царство са с ниско съдържание на антиоксиданти. Сравняването на средната стойност на категорията „Месо и месни продукти" с растителни категории, плодове, ядки, шоколад и горски плодове имат от 5 до 33 пъти по-високо средно съдържание на антиоксиданти от средната стойност на месните продукти. Диетите, съставени главно от храни на животински произход, следователно са с ниско съдържание на антиоксиданти, докато диетите, базирани главно на различни растителни храни, са богати на антиоксиданти, поради хилядите биоактивни антиоксиданти фитохимикали, намиращи се в растенията, които се консервират в много храни и напитки."

(Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3. doi: 10.1186/1475-2891-9-3. PMID: 20096093; PMCID: PMC2841576.)

4. Екстрактът от Маслинови Листа - най-мощният природен антиоксидант

Антиоксидантите се класифицират по ефективност според техния капацитет на абсорбция на кислородния радикал, или иначе казано - способността им да абсорбират свободни радикали, които увеждат клетките (ORAC). Колкото по-голям е техния ORAC индекс, толкова по-добре. Зехтинът има висок ORAC индекс – 372, но това е нищо в сравнение с индекса на екстракта от маслинови листа:
6 857 600

През 2007 г. изследователи в Австралия, изучаващи антиоксидантния капацитет на 55 лечебни билки, открили, че екстрактът от маслинови листа има най-високата ефективност при пречистване на радикалите от всички изследвани билки, включително и зеления чай.

Дълги години, се е считало, че един от биофенолите- олеуропеинът, за първи път изолиран през 1908 г., е отговорен за много от терапевтичните свойства на екстрактите от маслинови листа. Напоследък обаче, вниманието на учените е насочено все по-вече към друг от полифенолите- хидрокситирозолът, обект на множество изследвания, които постепенно започват да дават обяснение за механизмите на многобройните полезни действия на зехтина и екстракта от малинови листа. Хидрокситирозолът е и единствения полифенол, който е в състояние да премине кръвно-мозъчната бариера, позволявайки му да неутрализира свободните радикали в цялата централна нервната система. Той е метаболит на невротрансмитера допамин, което означава, че може да играе роля в неврозащитата, като в същото време е едновременно и мазно- и водо-разтворим, притежавайки свойствата на най-висока бионаличност на всеки антиоксидант. Зехтина съдържа много по-малко хидрокситирозол от листа на маслиновото дърво - съдържанието на антиоксиданти в екстракта от маслинови листа е до 18 хиляди пъти по-голямо от това в зехтина.

Мощните антиоксидантни действия на маслините, зехтина и екстракта от листата на маслина, привличат все по- голям интерес на редица учени, като провежданите изследвания водят до все по- категорични обяснения и доказателства.

Корица на списание "Atherosclerosis"
1995 година
Окисляването на липопротеините с ниска плътност се инхибира in vitro от съставките на зехтина

„…Окисляването на липопротеините с ниска плътност може би е фактор за развитието на атеросклероза. Средиземноморската диета, богата на зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, плодове и масла, главно зехтин, се предлага да намали честотата на коронарна болест на сърцето, поради ниското си съдържание на мононаситени мастни киселини. Възможно е също така, естествените антиоксиданти в маслото да помагат предотвратяването на окисляването на липидите, напр. този на липопротеините с ниска плътност, като по този начин забавят образуването на атеросклеротични плаки…

... Тествахме тези съединения върху окисляване на липопротеини с ниска плътност и открихме инхибиторен ефект при ниски концентрации върху различни показатели на окисляване на липидите (съдържание на витамин Е, образуване на реагиращи вещества от тиобарбитурова киселина, липидни пероксиди, нива на полиненаситени мастни киселини, модификация на протеини и др. конюгирана диенова формация). Нашите данни предполагат, че естествените антиоксиданти могат да играят роля за инхибиране на образуването на цитотоксични продукти като липидни пероксиди, като по този начин забавят началото на атеросклеротичното увреждане."

(Francesco Visioli, Giorgio Bellomo, Gian Franco Montedoro, Claudio Galli, Atherosclerosis, Volume 117, Issue 1, September 1995)


Корица на списание "Lipids"
2000 година
„…В опит да се обобщят получените резултати, може да се каже, че това изследване не само потвърди антиоксидантната ефективност на биофенолите на зехтина екстра върджин и по-специално на олеуропеина, но също така и разкри серия от засега неизвестни ефекти на последния за плазматичното липидно състояние. Всъщност, добавянето на олеуропеин в диета повиши способността на LDL да се противопоставя на окисляването (образуване на по-малко конюгирани диени) и в същото време намали плазматичните нива на общ холестерол, свободен и естер (съответно −15, −12, и -17%), което доведе до преразпределение на липидните компоненти на LDL (по-големи количества фосфолипид и холестерол) с индиректен ефект върху техните размери (по-големи с около 12%)…"

(Coni, E. , Di Benedetto, R. , Di Pasquale, M. , Masella, R. , Modesti, D. , Mattei, R. and Carlini, E. A. (2000), Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxidizability in rabbits. Lipids, 35: 45-54. doi:10.1007/s11745-000-0493-2)

Корица на списание "Bioresource Technology"
2010 година
„Настоящото проучване е направено за оценка на антиоксидантните и антимикробните свойства както на отделните, така и на комбинираните феноли в екстракт от маслинови листа…

…Резултатите показват, че както отделните, така и комбинираните феноли проявяват добри способности за отстраняване на радикали и също така разкриват активност, подобна на супероксид дисмутаза (SOD). По отношение на антимикробната активност, както олеуропеинът, така и кафеената киселина показват инхибиторни ефекти срещу микроорганизмите. Освен това, антимикробният ефект на комбинираните феноли е значително по-висок от този на отделните феноли. Тези резултати показват, че комбинацията от феноли на екстракт от маслинови листа притежава антиоксидантна и антимикробна активност. Това проучване показва, че екстрактът от маслинови листа може да бъде ценен биоактивен източник и изглежда е приложим както като здравословна, така и като медицинската храна."

(Lee, ok-hwan & Lee, Boo-Yong. (2010). Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract. Bioresource technology. 101. 3751-4. 10.1016/j.biortech.2009.12.052.)

Корица на списание "EFSA Journal"
2011 година
Експертения Панел за Диетични Продукти, Хранене и Алергии (NDA) към Европейския Орган за Безопасност на Храните (EFSA), Парма, Италия, излиза с научно мнение относно обосноваването на здравните претенции, свързани с полифенолите в маслините и защитата на LDL частиците от окислително увреждане.

„…Групата счита, че полифенолите в маслините (зехтин, маслинови отпадни води или зехтин, екстракт и листа на Olea europaea L.), стандартизирани по съдържанието им на хидрокситирозол и неговите производни (напр. Комплекс олеуропеин), са достатъчно характеризирани във връзка с претендираните ефекти…

…Групата заключава, че е установена причинно-следствена връзка между консумацията на полифеноли на зехтин (стандартизирана от съдържанието им в хидрокситирозол и неговите производни) и защита на LDL частиците от окислително увреждане…"

(EFSA Journal 2011;9(4):2033)

Корица на списание "EFSA Journal"
2014 година
„…Резултатите от настоящото изследване показват, че лечението на стари плъхове с олеуропеин в продължение на 6 месеца подобрява активността на антиоксидантния ензим и намалява нивото на LPO в средните мозъци на експерименталната група в сравнение с контролната група. От друга страна, олеуропеинът защитава загубата на допаминергичен неврон в SNc на стари плъхове. Следователно, консумацията на олеуропеин в ежедневната диета може да бъде полезна за намаляване на увреждането на оксидативния стрес и пречистване на свободните радикали чрез повишаване на активността на антиоксидантния ензим…"

(Sarbishegi M, Mehraein F, Soleimani M. Antioxidant role of oleuropein on midbrain and dopaminergic neurons of substantia nigra in aged rats. Iran Biomed J. 2014;18(1):16–22. doi:10.6091/ibj.1274.2013)
Корица на списание "Frontiers in Nutrition"
2014 година
„Хидрокситирозолът е един от основните фенолни компоненти на зехтина. Той присъства в плодовете и листата на маслината (Olea europaea L.). През последните десетилетия беше добре документирано, че това фенолно съединение има ползи за здравето и защитно действие е открито в предклинични проучвания срещу няколко заболявания. Тук разглеждаме неговата бионаличност при хора и няколко анализа, показващи значителни резултати, свързани със сърдечно-съдови заболявания, рак и синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Механизмите на действие включват мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, наред с други. Значението на хидрокситирозола за защита на липопротеините с ниска плътност и съответно неговото отражение за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания е подчертано от Европейския орган за безопасност на храните, заключавайки, че 5 mg хидрокситирозол и неговите производни трябва да се консумират ежедневно, за да се постигне този ефект при физиологично ниво. Обсъждаме потенциалната употреба на това съединение в добавки, хранителни храни или локални състави при намаляване на риска от заболяване. И накрая, заключаваме, че са необходими още проучвания за поддържане или отхвърляне на много други здравни претенции, които все още не са напълно документирани, и за валидиране на тези новодостъпни продукти на базата на хидрокситирозол, защото изглежда е добър кандидат за намаляване на риска от споменатите заболявания."

(Vilaplana-Pérez C, Auñón D, García-Flores LA, Gil-Izquierdo A. Hydroxytyrosol and potential uses in cardiovascular diseases, cancer, and AIDS. Front Nutr. 2014;1:18. Published 2014 Oct 27. doi:10.3389/fnut.2014.00018)Списание "Jurnal of oleo science"
2015 година
„Маслиновият лист има голям потенциал като естествен антиоксидант, а един от основните му фенолни компоненти е олеуропеинът.

Олеуропеинът и хидрокситирозолът също бяха по-ефективни от Тролокс и хомованичен алкохол при потискане на окисляването на метил линолеат в мицелната система. По този начин, както олеуропеинът, така и хидрокситирозолът проявяват висока антиоксидативна активност срещу липидна пероксидация, индуцирана от кислород-центрирани радикали, но високата реактивност на фенолните / катехолните радикали прави механизма им на действие сложен."

(Umeno A1, Takashima M, Murotomi K, Nakajima Y, Koike T, Matsuo T, Yoshida Y. Radical-scavenging Activity and Antioxidative Effects of Olive Leaf Components Oleuropein and Hydroxytyrosol in Comparison with Homovanillic Alcohol J Oleo Sci. 2015;64(7):793-800. doi: 10.5650/jos.ess15042.)

2018 година
Изследване на Факултета по хранително- вкусово инженерство на Университета Сао Паоло, Бразилия заключава:

„…Значение: OLE е важен източник на естествени антиоксиданти; има ефективна антиоксидантна активност срещу различни реактивни видове и предпазва човешките еритроцити от оксидативно увреждане…"

(Patricia Goldschmidt Lins, Silvana Marina Piccoli Pugine, Antonio Marcio Scatolini, Mariza Pires de Melo. In vitro antioxidant activity of olive leaf extract (Olea europaea L.) and its protective effect on oxidative damage in human erythrocytes. Heliyon 4 (2018) e00805. doi: 10.1016/j.heliyon.2018. е00805)

Много важно е да отбележим, че редица изследвания категорично доказват, че уникалната комбинация от естествено съдържащите се полифеноли в екстракта от маслинови листа е неповторима по своите благоприятни действия върху човешкото здраве- далеч по-ефективна от приема на който и да било от тях в чист вид- изключително се радваме, че можем да ви предложим един различен екстракт от маслинови листа:

ОLIVE BOOST - Екстракт от листата на диви маслинови дървета

Вярваме, че създавайки Olive Boost ние наистина успяхме да сътворим един уникален екстракт от диви маслинови листа

Защо Olive Boost е различен?

- Защото технологията с която работим е създадена и подобрявана по времето на натрупване на целия този опит, подчинена на стремежа ни за постоянно усъвършенстване
- Защото сме единствени в Гърция
- Защото събираме листата от избрани райони само пролетно време
- Защото използваме само свежи листа
- Защото не използваме никаква химия
- Защото знаем, на колко хора вече Olive Boost е помогнал

При нормално препоръчаният прием от по 2 пъти на ден по 10 капки Olive Boost, ефектите на регулираните вече процеси в организма, обичайно започват да се наблюдават около 3- тата седмица, след началото на приема.

Резултатите от приема са строго индивидуални. При съществуващи заболявания и прием на медикаменти, молим, консултирайте се с личния си лекар преди започване на прием на Olive Boost.

При нужда от съвет или консултации, молим да се свържете с нас.

Начините за връзка:
Т: +359 890110909
e- mail: zdrave@oliveboost.com

Olive Boost - 30 ml

Екстракт от маслинови листа
Достатъчно за един месец!
20 капки на ден.
47
лв.
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

Как да Намалим
Високо Кръвно Налягане
Виж и нашата статия "Как да намалим високо кръвно налягане"
В нея ще прочетеш за:

1. Високото Кръвно Налягане - Същност
2. Високо Кръвно Симптоми и Причини
3. Начини за борба и сваляне на високо кръвно налягане
4. Изследвания на влиянието на Екстракта от Маслинови Листа върху високото кръвно налягане
5. Екстрактът от маслинови листа трайно намалява високото кръвно

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.
Click to order
Поръчка
Total: 
Три Имена
Имейл
Телефон
Адрес за доставка:
Моля посочете Ваш адрес или офис на Спиди.