Kак да намалим
нивата на
Холестерол и
Триглицериди

с помощта на екстракт
от маслинови листа

Olive boost
Kак да намалим нивата на
Холестерол и Триглицериди
с помощта на екстракт
от маслинови листа

1. Какво е Холестерол, LDL Холестерол (лош холестерол) и HDL Холестерол (добър холестерол)

Холестеролът е бяка мазна субстанция, неразтворима във вода, съдържаща се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Холестеролът е важен за човешкия организъм, защото от него се произвеждат много полезни вещества, като:

- кортизон (хормон на надбъбречната жлеза)
- тестостерон (мъжки полов хормон)
- женските полови хормони
- витамин Д
- жлъчните киселини


и още десетки активни вещества, жизнено необходими за нормалното протичане на процесите в организма.

Холестеролът не може да се движи самостоятелно в кръвта. Придвижването му става чрез пакети, които се наричат липопротеини.

LDL Холестеролът е липопротеин с ниска плътност наричан още лош холестерол. Той придвижва холестерол към човешките тъкани и артерии. Основната част от холестерола в кръвта е под формата лош холестерол. Високото ниво на LDL холестерол в кръвта увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

HDL Холестерол е липопротеин с висока плътност наричан още добър холестерол. Той придвижва холестерола извън тъканите към черния дроб. Ниското ниво на HDL холестерол води до заболяване на сърдечно-съдовата ситема и инсулт.

Високите нива на холестерол в кръвта затруднява придвижването му и той се натрупва по стените на артериите. Това натрупване води до стесняване на съдовете в сърдечно-съдовата система и ги прави по-малко гъвкавки, като това състояние се нарича атеросклероза.

Възможно е във времето от високите нива на холестерол да се образува кръвен съсирек, който да блокира притока на кръв през артериите и да причини инфаркт.

В таблицата може да видите какви трябва да са нивата на общия холестерол, LDL Холестерол (лош холестерол) и HDL Холестерол (добър холестерол)

2. Какво са триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини (липиди), които се намират в кръвта. При хранене, тялото превръща калориите, от които не се нуждае в триглицериди. Ако често се случва да се приемат повече калории от колкото се изразходват се повишат нивата на триглицеридите в кръвта .

Препоръчителните нива на триглицеридите на гладно в кръвта трябва да са 1,7 mmol/L или по-ниски.

Каква е разликата между триглицериди и холестерол?

Триглицеридите и холестерола циркулират в кръвообращението на кръвоносната система, като триглицеридите съхраняват неизползваните калории и осигуряват на тялото енергия, докато холестеролът се използва за изграждане на клетките и производството на някои хормони.

3. Какви са рисковете при висок холестерол и триглицериди

Кръвоносен съд с плаки от холестерол
Когато нивото на холестерола и триглицеридите стане високо се увеличават и съдържащите холестерол депозити (плаки) в съдовете на кръвоносната система. Тези плаки причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и се получава така наречената атеросклероза.
Високите нива на холестерол и триглицериди причинят задебеляване на стената и стесняване на отвора на кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с кръв. Това намалява доставката на кислород до сърдечния мускул, което увеличава риска от миокарден инфаркт.
По същият начин, намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и от гангрена.
При хора с високи триглицериди и холестерол е необходима незабавна промяна в начина на живот, за да се избегнат сериозни усложнения.

4. Кои са причините за високите нива на холестерол и триглицериди

- Наследственост
- Възраст
- ХРАНЕНЕ
- Физическа активност
- Алкохол
- Тютюнопушене

Един от най-важните фактори, който оказва влияние на нивата на холестерола и триглицеридите в сърдечно-съдовата система е ХРАНЕНЕТО.

5. Как средиземноморската диета помага за свалянето на холестерола и триглицеридите

Екстракти от листа на маслини в различни форми са помогнали на хиляди хора по цял свят през вековете, без те да разполагат с необходимите познания и оборудване, за да могат да си обяснят лечебните действия на вълшебното растение в борбата с най-различни заболявания: подагра, висока температура, треска и малария, колики и стомашно- чревни оплаквания, рани, кожни възпаления, хемороиди и други.

В наши дни се наблюдава повишено внимание от страна на учените към свойствата на маслиновите листа. През 1947 година е започнало изследване от редица световно известни учени, които са анализирали начина на хранене в 7 страни. Можете да прочетете повече подробности за това проучване на Английски Език от ТУК - https://www.sevencountriesstudy.com/

Това проучване доказва, че средиземноморския начин на хранене в Гърция и Италия (средиземноморската диета) е в основата и обяснява по-доброто здраве, дълголетие и избягването на редица заболявания при жителите на тези страни, както и че помага за поддържането на нормални нива на холестерол и триглицериди.

Връзката между консумацията на зехтин и ниските нива на холестерол и триглицериди, нормалното кръвно налягане и избягване на заболявания на сърдечно-съдовата система е добре известна на повечето хора. Тя е била установена и от учените участвали в изследването на начина на хранене на 7-те страни.

Средиземноморската диета се характеризира с високия прием на зехтин, маслини, плодове, зеленчуци и ядки, както и пълнозърнести култури и избягването на червени меса. Най-съществената разлика, разбира се, била в приемът на зехтин в Италия и Гърция. Той липсвал в храненето на средностатистическият човек в другите държави.

Последвали множество изследвания над свойствата на зехтина, в които учените започнали да откриват обясненията на някои от механизмите на действия на съдържащите се активни съставки. В процеса на анализирането им те се натъкнали на доста интригуващ факт - повечето от тези активни съставки с благотворно влияние върху човешкото здраве, се съдържали в доста по-високи концентрации в листата от маслинови дървета. В наши дни по-голямата част от вниманието на учените е насочено към свойствата на маслиновите листа.

6. Екстрактът от маслинови листа - едно доказало се природно средство за намаляване нивата на холестерол и триглицериди

Екстрактът от маслинови листа е природен продукт, който се е използвал от векове в народната медицина, като средство за лечение на редица заболявания. Научи повече за екстракта от маслинови листа от тук.

Екстрактът е безопасен за консумация от човека и съдържа над 18 000 пъти повече антиоксиданти от зехтина. Същевременно, той не съдържа мазнини и излишни калории, а единствения параграф, по който отстъпва на зехтина е вкусовия, понеже не притежава какъвто и да е вкус или мирис.

Съществува голям брой изследвания, които показват значително понижаване на холестерола и триглицеридите при прием на екстракт от маслинови листа.

Основното обяснение за действоието на екстракта е съдържанието на високи нива олеуропеин, мощен антиоксидант, в количества многократно по-големи в маслиновите листа, отколкото в зехтина.
Корица на списанието "Ethno-Pharmacology"
Изследване от 2017 година казва: " С аргументирано по- изразени ефекти върху кръвното налягане, приемът на екстракт от маслинови листа също е свързан с физиологично значимо намаляване на общия холестерол, LDL-холестерола и триглицеридите съответно от 0.32, 0.19 и 0.18 mmol / L, в сравнение с контролата, без вредно въздействие върху HDL-холестерола.

Lockyer, S., Rowland, I., Spencer, J.P.E. et al. Eur J Nutr (2017) 56: 1421.

Прочети статията от тук (на английски език)
Уникалните свойства на маслиновите листа се потвърждават и от изследване, проведено над 40 бройки близнаци с високо кръвно налягане. При тях само за 8 седмици приема на екстракта довел до намаляване на високото кръвно налягане и лош холестерол.

(Perrinjaquet-Moccetti, Tania & Busjahn, Andreas & Schmidlin, Caesar & Schmidt, Annette & Bradl, Barbara & Aydogan, Cem. (2008). Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytotherapy research : PTR. 22. 1239-42. 10.1002/ptr.2455.)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18729245/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.24...
Корица на списанието "Ethno-Pharmacology"
Високият холестерол, триглицериди и кръвно налягане са сериозен проблем, те нерядко са фактор водещ до заболявания с фатален край.

• Статистиката показва, че всеки трети българин страда от високо кръвно, а всеки втори - от висок холестерол;
• Европа има най-високо разпространение на висок холестерол в света, с 54% и за двата пола;
• Високият или лошият холестерол допринася за 2.6 милиона смъртни случая годишно в цял свят;
• Високият холестерол в кръвта ви излага на риск от сърдечни заболявания, водещата причина за смърт в САЩ;
• Хората с висок холестерол имат около два пъти по-голям риск от сърдечни заболявания, отколкото хората с нормални нива;
• 95 милиона американски възрастни на възраст 20 или повече години имат общи нива на холестерол над 200 mg /dL. Близо 29 милиона възрастни американци имат общи нива на холестерол по-високи от 240 mg /dL;
(Benjamin EJ, Blaha MJ, Chiuve SE, Cushman M, Das SR, Deo R и др. Статистика за сърдечни заболявания и инсулт - 2017 г. актуализация: доклад на American Heart Association. 2017; 135 (10): e1–458. )
• Високият холестерол няма симптоми, така че много хора не знаят, че холестеролът им е твърде висок. Вашият лекар може да направи обикновен кръвен тест, за да провери вашите нива;
• Понижаването на холестерола може да намали риска от сърдечен удар, нужда от сърдечен байпас или ангиопластика, както и настъпването на смърт поради сърдечни заболявания;

Добрата новина е, че днес, след успешните многообещаващи изследвания с екстракт от маслинови листа и неговите свойства да намалява нивата на холестерол и триглцериди, както и липсата на странични ефекти при продължителен прием, можем да използваме един изцяло естествен и природосъобразен начин за справяне с този огромен проблем за голям брой хора.
Olive Boost е уникален по своята същност Екстракт от Маслинови Листа!

Кое го прави различен?

- Съдържащите се в Olive Boost полифеноли са в най-висока концентрация сред подобните продукти на пазара!
- Технологията с която произвеждаме Olive Boost е уникална, не налагаща използването на никакви химикали и алкохоли в който и да е от производствените процеси!
- Единствен в Гърция!
- Използваните в производството свежи листа се събират в планински райони само пролетно време!
- Без никакви добавки, пълнежи и консерванти!

При нормално препоръчаният прием от по 2 пъти на ден по 10 капки Olive Boost, ефекта от понижаване на нивата на холестерол и триглицериди и нормализиране на кръвното налягане може да се очаква след около едномесечен прием.

Може да се използва неопределено дълъг период от време без риск от поява на нежелани странични ефекти.

Ефектите от приема на Olive Boost са строго индивидуални и зависят от множество различни физически показатели.

Абонирай се за нашия блог и специални оферти

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDRP политика.
Разгледайте и другите статии за ползите от OliveBoost в няшия блог тук...