Екстракти от листа на маслини в различни форми са помогнали на хиляди хора по цял свят през вековете, без те да разполагат с необходимите познания и оборудване, за да могат да си обяснят лечебните действия на вълшебното растение в борбата с най-различни заболявания: подагра, висока температура, треска и малария, колики и стомашно- чревни оплаквания, рани, кожни възпаления, хемороиди и други.
В наши дни се наблюдава повишено внимание от страна на учените към свойствата на маслиновите листа. През 1947 година е започнало изследване от редица световно известни учени, които са анализирали начина на хранене в 7 страни. Можете да прочетете повече подробности за това проучване на
Английски Език от ТУК - https://www.sevencountriesstudy.com/ Това проучване доказва, че средиземноморския начин на хранене в Гърция и Италия (средиземноморската диета) е в основата и обяснява по-доброто здраве, дълголетие и избягването на редица заболявания при жителите на тези страни, както и че помага за поддържането на нормални нива на холестерол и триглицериди.
Връзката между консумацията на зехтин и ниските нива на холестерол и триглицериди, нормалното кръвно налягане и избягване на заболявания на сърдечно-съдовата система е добре известна на повечето хора. Тя е била установена и от учените участвали в изследването на начина на хранене на 7-те страни.
Средиземноморската диета се характеризира с високия прием на зехтин, маслини, плодове, зеленчуци и ядки, както и пълнозърнести култури и избягването на червени меса. Най-съществената разлика, разбира се, била в приемът на зехтин в Италия и Гърция. Той липсвал в храненето на средностатистическият човек в другите държави.
Последвали множество изследвания над свойствата на зехтина, в които учените започнали да откриват обясненията на някои от механизмите на действия на съдържащите се активни съставки. В процеса на анализирането им те се натъкнали на доста интригуващ факт - повечето от тези активни съставки с благотворно влияние върху човешкото здраве, се съдържали в доста по-високи концентрации в листата от маслинови дървета. В наши дни по-голямата част от вниманието на учените е насочено към свойствата на маслиновите листа.