Сърдечните Болести
Най-Успешният Убиец в Света

Сърдечно съдова система.
Атеросклероза. Исхемична болест на сърцето. Холестерол. Превенция на сърдечно съдовите заболявания

1. Сърдечно-съдова система

Рисунка на кръвоносната и лимфната система на човешкото тяло
Сърдечно-съдова система при човека
Сърдечно-съдовата система е изградена от сърце, което я задвижва чрез равномерни движения - систоли и диастоли и кръвоносни и лимфни съдове, изпълнени с циркулираща течност (кръв и лимфа). Чрез нея на клетките се доставят необходимите за съществуването им вещества и се премахват непотребните. В зависимост от вида на циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела - кръвоносна и лимфна система. Кръвоносната система е изпълнена с кръв и се състои от сърце и кръвоносни съдове – артерии, артериоли, капиляри, венули и вени.

Човешкото тяло разполага с около пет литра кръв, които кръвоносните съдове транспортират, а здравото сърце лесно изпомпва тези 5 литра всяка минута.

Лимфната система от своя страна представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли.

Сърдечно-съдовата система изпълнява три важни функции: транспортна, защитна и регулативна, като за да изпълнява тези си функции, тя е пряко свързана с храносмилателната, дихателната и отделителната системи, като логично следва и факта, че всяко нейно отклонение от нормалното функциониране, води след себе си поредица от проблеми при засегнатите органи.

От тези проблеми свързани със сърдечно-съдовата система страдат 50% от българите, като официалната статистика на НСИ сочи, че от 66% до 68% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година в света от такива болести умират над 17 милиона души.

2. Болести на сърдечно-съдовата система

Сърце и кръвоносни съдове с атеросклероза
Атеросклароза във всичките и стадии
- Исхемична болест на сърцето
- Атеросклероза
- Артериална хипертония
- Сърдечна недостатъчност
- Заболявания на сърдечните клапи
- Ритъмни и проводни нарушения
- Възпалителни заболявания: ендокардит, миокардит, перикардит
- Кардиомиопатии
- Болести на вените, лимфните съдове и лимфните възли

Сърдечната недостатъчност се дължи на невъзможността на сърцето да изтласква достатъчно количество кръв за нормалния метаболизъм в организма.

Приблизително 0.4 до 2% от населението в Западна Европа страда от този проблем (около 15 милиона жители).

При установяването на Сърдечна Недостатъчност е важно да се вземат моментални мерки за възстановяването на нормалния сърдечен обем, за да може сърцето да задоволява нуждите на организма, тъй като причинените последствия може да са дълготрайни и фатални.

През 2015 година около 40 милиона души по целия свят са били засегнати от Сърдечна Недостатъчност, като болестта става все по-широко разпространена.

Основните рискови фактори за развитие на сърдечната недостатъчност са:

Високо кръвно налягане
Висок холестерол
• Диабет
• Наднормено тегло
• Възраст
• Тютюнопушене
• Физически или психически стрес
• Голям прием на сол

Някои първи индикации, които могат да подскажат за наличие на сърдечен проблем са главоболие, умора, схващане на краката по време на ходене, промени в цвета на кожата и температура, болки в гърдите, недостиг на въздух, подуване на глезените.

3. Исхемична болест на сърцето

По данни на Световната Здравна Организация исхемичната болест на сърцето и мозъчният инсулт са най-големите убийци в света, представляващи заедно 15,2 милиона смъртни случая през 2016 г. Тези заболявания остават водещата причини за смърт в световен мащаб през последните 15 години.

Исхемията е състояние, при което притокът на кръв обогатена с кислород към сърцето е ограничен или намален, като най- честата причина за това е атеросклерозата- натрупването на липидни плаки в артериите. Исхемичната болест на сърцето има различни форми- ангина пекторис, инфаркт на миокарда, сърдечен арест;

Тихата миокардна исхемия е една от формите на хронична исхемична болест на сърцето. Много хора може да имат исхемични пристъпи, без да знаят това. Тези хора имат исхемия без болка - тиха исхемия. Те могат да получат сърдечен удар без да имат предварителни симптоми. Хората, които са имали предишни инфаркти или тези боледуващи от диабет, са с най-висок риск от развитие на тиха исхемия.

4. Холестерол

Холестеролът е липид, бяла восъкоподобна, неразтворима във вода мастна субстанция, която се отделя от черния дроб.

Той се проявява в две форми:

LDL- нарича се още „лош" холестерол защото участва в образуването на плаки в кръвоносните съдове;

HDL- нарича се „добър" холестерол защото противодейства на това натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Високото ниво на холестерол в кръвта е един от най- сериозните рискови фактори за нанасянето на възможни дълготрайни вреди върху кръвоносната система. Високият холестерол е причината за образуването на депозити (плаки) по стените на съдовете на кръвоносната система. Тези плаки причиняват стеснения, които затрудняват кръвотока и се получава така наречената атеросклероза.

Високият холестерол често се съпътства с повишено ниво на триглицериди, което показва консумация на много наситени мазнини и прекомерна употрепа на алкохол. Всяко намаление с 1% на холестерола води до 2-3% намаление риска от проява на коронарна болест на сърцето.

Повече по темата с холестерола можете да намерите в статията ни " Kак да намалим нивата на Холестерол и Триглицериди "

5. Превенция на сърдечно-съдовите заболявания

Общите рискови фактори, които оказват най-сериозно негативно влияние върху сърдечно-съдовата система са:

- тютюнопушенето
- злоупотребата с алкохол
- нездравословното хранене
- ниската физическа активност

Отказвайки се от вредните навици или ограничавайки ги, включването в ежедневното ни меню полодове и зеленчуци според сезона и по-малко мазнини, както и поддържането на здравословно тегло и поне 60 минути физическа активност дневно са основните неща, които оказват положително влияние върху общото ни здравословно състояние, както и на сърдечно-съдовата ни система в частност.

Тук е мястото отново да отбележим, че всички ние, сме в състояние до голяма степен да предотвратим появата и развитието на заболяването със следните простички промени в живота ни:

- Повече и редовна физическа активност
- По-малък прием на алкохол, сол и въглехидрати
- Спиране на тютюнопушенето
- По редовна консумация на плодове и зеленчуци
- Прием на доказани природни средства, поддържащи сърдечно- съдовата ни система

6. Екстрактът от маслинови листа като източник на олеоропеин и хидрокситирозол – най-мощните природни антиоксиданти- надеждно средство за поддържане на добре функционираща сърдечно-съдова система

Интересът към листата от маслини в нашето съвремие расте паралелно със постоянно увеличаващият се списък от откриваните негови ползи за човешкото здраве. До преди няколко години се смяташе, че екстрактът от маслинови листа е подходящ при лечение на леки вируси и като стимулант на имунната система, но с извършването на все повече изследвания на състава му и провеждането на проучвания се откриват и много други негови ползи.

Екстрактът от маслинови листа и съдържащият се в него олеоропеин са мощни антиоксиданти – предпазват сърдечно съдовите стени от окисление и отлагане на съединенията на холестерола по тях. Той предпазва артериите от натрупване на плаки, като и намалява риска от образуване на тромби.

Любопитен факт е, че първите изследвания върху екстракта от маслинови листа (и по- специално съдържащия се в него олеоропеин) и ефекта им върху коронарната дилатация (свойството на артериите да се разширяват и свиват) са проведени в България през 1977година. Сравнен с други растителни вещества, олеоропеина е демонстрирал безспорни свойства помагащи за здравословна дилатация в коронарните артерии. (Петков & Манолов, 1978г.)

Същите изследвания ясно показали и действията на олеоропеина срещу аритмии предизвикани по различен начин, както и дълготрайният му ефект за понижаване на високо кръвно налягане.

В университета на Гранада, Испания, били проведени експерименти, върху вазодилаторните ефекти на олеоропеина върху гладката мускулатура на коронарните артерии. Заключението било, че олеорепеина намалява кръвното налягане, отпускайки стеснените артерии и осигурявайки по- лесното кръвообръщение.

Наскорошно неголямо изследване върху 18 доброволни участници, бе насочено към влиянието на олеопопеина и хидрокситирозола върху съдовата функция, оценена чрез измерване на артериалната скованост. Резултатите от изследването се явяват първите доказателства in vivo, за това че екстракта от листа на маслина положително модулира съдовата функция.
Lockyer, S., Corona, G., Yaqoob, P., Spencer, J., & Rowland, I. (2015). Secoiridoids delivered as olive leaf extract induce acute improvements in human vascular function and reduction of an inflammatory cytokine: A randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. British Journal of Nutrition, 114(1), 75-83. doi:10.1017/S0007114515001269

Друго проучване при възрастни близнаци с хипретония установи, че 500mg екстракт от маслинови листа (еквивалентен на 100 mg олеуропеин) ежедневно в продължение на осем седмици понижава систолното кръвно налягане с 6 mmHg, докато 1000 mg екстракт от маслинови листа (еквивалентен на 200 mg олеуропеин) дневно намалява систолното кръвно налягане с 13 mmHg. Диастолното кръвно налягане е понижено с 6 mmHg. Спадът на систолното кръвно налягане за групата, приемаща 200 mg олеуропеин, е значителен в сравнение с този на 100 mg доза (137 +/– 10/80 +/– 10 срещу 126 +/– 9/76 +/– 6 съответно). Нивата на LDL холестерол също са значително намалени, като телесното тегло, сърдечната честота и кръвната захар остават непроменени.
Perrinjaquet-Moccetti T1, Busjahn A, Schmidlin C, Schmidt A, Bradl B, Aydogan C. Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42. doi: 10.1002/ptr.2455.

Целта на поредно наскорошно изследване, бе да установи ефектите на течен екстракт от маслинови листа върху кръвното налягана на 60 пациента в състояние на предхипертония- систолно налягане в границите от 120 до 139 и диастолно от 80 до 89. Отчетено беше трайно понижение на стойностите на кръвното налагане, общия холестерол, LDL холестерола, триглицеридите и интерлевкин 8.
Lockyer S, Rowland I, Spencer JPE, Yaqoob P, Stonehouse W. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2017;56(4):1421–1432. doi:10.1007/s00394-016-1188-y

Важно е да отбележим, че екстрактът от маслинови листа е изцяло натурален продукт, при който не се наблюдават никакви странични ефекти. Той не съдържа и излишни калории и мазнини, превъзхождайки зехтина многократно по отношение на количеството полифеноли и антиоксиданти. Именно това превръща екстракта от маслинови листа в изключително силно оръжие от природата в борбата ни за поддържане на перфектно функционираща сърдечно-съдовата система.

ОLIVE BOOST - Екстракт от листата на диви маслинови дървета

Вярваме, че създавайки Olive Boost ние наистина успяхме да сътворим един уникален екстракт от диви маслинови листа

Защо Olive Boost е различен?

- Защото технологията с която работим е създадена и подобрявана по времето на натрупване на целия този опит, подчинена на стремежа ни за постоянно усъвършенстване
- Защото сме единствени в Гърция
- Защото събираме листата от избрани райони само пролетно време
- Защото използваме само свежи листа
- Защото не използваме никаква химия
- Защото знаем, на колко хора вече Olive Boost е помогнал за справяне с проблемите с Хипертония, Висок Холестерол и Триглицериди, нарушена сърдечна функция и ред други нарушени нормални процеси в организма

При нормално препоръчаният прием от 2 пъти на ден по 10 капки Olive Boost, ефектите на регулираните вече процеси на кръвоносната и сърдечно- съдова системи, обичайно започват да се наблюдават около 3- тата седмица, след началото на приема.

Резултатите от приема са строго индивидуални. При съществуващи заболявания и прием на медикаменти, молим, консултирайте се с личния си лекар преди започване на прием на Olive Boost.

При нужда от съвет или консултации, молим да се свържете с нас.

Начините за връзка:
Т: +359 890110909
e- mail: zdrave@oliveboost.com

Olive Boost - 30 ml

Екстракт от маслинови листа
Достатъчно за един месец!
20 капки на ден.
47
лв.
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

Как да Намалим
Високо Кръвно Налягане
Виж и нашата статия "Как да намалим високо кръвно налягане"
В нея ще прочетеш за:

1. Високото Кръвно Налягане - Същност
2. Високо Кръвно Симптоми и Причини
3. Начини за борба и сваляне на високо кръвно налягане
4. Изследвания на влиянието на Екстракта от Маслинови Листа върху високото кръвно налягане
5. Екстрактът от маслинови листа трайно намалява високото кръвно

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDRP политика.
Click to order
Поръчка
Total: 
Три Имена
Имейл
Телефон
Адрес за доставка:
Моля посочете Ваш адрес или офис на Спиди.