Интересът към листата от маслини в нашето съвремие расте паралелно със постоянно увеличаващият се списък от откриваните негови ползи за човешкото здраве. До преди няколко години се смяташе, че екстрактът от маслинови листа е подходящ при лечение на леки вируси и като стимулант на имунната система, но с извършването на все повече изследвания на състава му и провеждането на проучвания се откриват и много други негови ползи.
Екстрактът от маслинови листа и съдържащият се в него
олеоропеин са мощни антиоксиданти – предпазват сърдечно съдовите стени от окисление и отлагане на съединенията на холестерола по тях. Той предпазва артериите от натрупване на плаки, като и намалява риска от образуване на тромби.
Любопитен факт е, че първите изследвания върху екстракта от маслинови листа (и по- специално съдържащия се в него олеоропеин) и ефекта им върху коронарната дилатация (свойството на артериите да се разширяват и свиват) са проведени в България през 1977година. Сравнен с други растителни вещества, олеоропеина е демонстрирал безспорни свойства помагащи за здравословна дилатация в коронарните артерии.
(Петков & Манолов, 1978г.) Същите изследвания ясно показали и действията на олеоропеина срещу аритмии предизвикани по различен начин, както и дълготрайният му ефект за понижаване на високо кръвно налягане.
В университета на Гранада, Испания, били проведени експерименти, върху вазодилаторните ефекти на олеоропеина върху гладката мускулатура на коронарните артерии. Заключението било, че олеорепеина намалява кръвното налягане, отпускайки стеснените артерии и осигурявайки по- лесното кръвообръщение.
Наскорошно неголямо изследване върху 18 доброволни участници, бе насочено към влиянието на олеопопеина и хидрокситирозола върху съдовата функция, оценена чрез измерване на артериалната скованост. Резултатите от изследването се явяват първите доказателства in vivo, за това че екстракта от листа на маслина положително модулира съдовата функция.
Lockyer, S., Corona, G., Yaqoob, P., Spencer, J., & Rowland, I. (2015). Secoiridoids delivered as olive leaf extract induce acute improvements in human vascular function and reduction of an inflammatory cytokine: A randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. British Journal of Nutrition, 114(1), 75-83. doi:10.1017/S0007114515001269
Друго проучване при възрастни близнаци с хипретония установи, че 500mg екстракт от маслинови листа (еквивалентен на 100 mg олеуропеин) ежедневно в продължение на осем седмици понижава систолното кръвно налягане с 6 mmHg, докато 1000 mg екстракт от маслинови листа (еквивалентен на 200 mg олеуропеин) дневно намалява систолното кръвно налягане с 13 mmHg. Диастолното кръвно налягане е понижено с 6 mmHg. Спадът на систолното кръвно налягане за групата, приемаща 200 mg олеуропеин, е значителен в сравнение с този на 100 mg доза (137 +/– 10/80 +/– 10 срещу 126 +/– 9/76 +/– 6 съответно). Нивата на LDL холестерол също са значително намалени, като телесното тегло, сърдечната честота и кръвната захар остават непроменени.
Perrinjaquet-Moccetti T1, Busjahn A, Schmidlin C, Schmidt A, Bradl B, Aydogan C. Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42. doi: 10.1002/ptr.2455.
Целта на поредно наскорошно изследване, бе да установи ефектите на течен екстракт от маслинови листа върху кръвното налягана на 60 пациента в състояние на предхипертония- систолно налягане в границите от 120 до 139 и диастолно от 80 до 89. Отчетено беше трайно понижение на стойностите на кръвното налагане, общия холестерол, LDL холестерола, триглицеридите и интерлевкин 8.
Lockyer S, Rowland I, Spencer JPE, Yaqoob P, Stonehouse W. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2017;56(4):1421–1432. doi:10.1007/s00394-016-1188-y Важно е да отбележим, че екстрактът от маслинови листа е изцяло натурален продукт, при който не се наблюдават никакви странични ефекти. Той не съдържа и излишни калории и мазнини, превъзхождайки зехтина многократно по отношение на количеството полифеноли и антиоксиданти. Именно това превръща екстракта от маслинови листа в изключително силно оръжие от природата в борбата ни за поддържане на перфектно функционираща сърдечно-съдовата система.