Escherichia coli е често срещан щам от различни видове бактерии. Повечето E. coli са напълно безобидни и са част от микрофлората на човешките черва и на животните. Според публикацията на Centers for Disease Control and Prevention /
E. coli (Escherichia coli) някои видове са патогени и могат да причинят от леки симптоми до животозастрашаващи състояния.
Диарията е един от най-често срещаните признаци, че има бактериална инфекция с Ешерихия коли.
Други симптоми са инфекции на пикочните пътища, респираторни заболявания, пневмония и остро заболяване на бъбреците.
Някои от щамовете могат да произвеждат специален вид токсин, известен като shiga toxin. Затова когато чуете по новините за огнище на Е. coli се имат предвид точно тези опасни за човешкото здраве щамове, които отделят токсини.
Всички възрастови групи са с опасност от заразяване, но много малките бебета и деца, както и хората в старческа възраст са сред най-застрашените от развитие на тежки последствия за здравето.
Симптомите варират при всеки човек, но често са придружени от силни болки в корема, кървава диария, повръщане. Температурата може да се повиши до 38,5˚C. Здравето на повечето заразени с Е. коли се подобрява в рамките на 5 - 7 дни.
Едно от най-тежките и сериозни усложнения при инфекция с бактерията Ешерихия коли е развитието на
хемолитичен-уремичен синдром. Той е свързан с анемия, намалено количество тромбоцити, които отговарят за съсирването на кръвта и повишено количество на азотни тела в кръвта. Този синдром може да доведе до развитие на остра бъбречна недостатъчност заради отделяните токсини от бактериите в рамките на дни при бебета и малки деца. В първите дни след заразяването се отчита водниста или кървава диария, болки в корема, повишаване на температурата, повръщане, раздразнителност, неспокойство. Едва след това настъпва анемията, а състоянието се влошава и може да се появи сърдечна недостатъчност, различни увреждания на нервната система като гърчове, нарушения на зрението, загуба на равновесие. В крайните стадии се наблюдава пълна летаргия и кома. В тежките случаи се изисква болнично лечение с вливане на разтвори, антибиотици, диуретици и хемодиализа. Повечето хора, които са развили хемолитично-уремичен синдром се възстановяват след няколко седмици, но при някои пораженията върху бъбреците са трайни, има и смъртни случаи и затова състоянието не бива да се подценява.
След първоначалното инфектиране с опасен щам E.coli настъпва инкубационен период, който обикновено е 3-4 дни, но може да варира от 1 до 10. Първите симптоми са леки болки в корема и безкръвна диария, която се влошава след няколко дни. Обикновено хемолитично-уремични синдром се развива 7 дни след първите симптоми, когато диарията започне да изчезва.
Източниците на тези опасни щамове Escherichia coli обикновено виреят в червата на преживни животни като говеда, кози, овце, елени и лосове. Те не поразяват здравето на гостоприемника си, но нанасят вреди при попадане в човешкия организъм. Прасетата и някои птици също може да пренасят и разпространяват Ешерихия коли.
Най-честите случаи на заразяване с E. coli са при поглъщането на заразено месо, непастьоризирани млека и меки сирена, поглъщане на вода при плуване в езера. Можете да се заразите дори и от лист неизмита маруля в хамбургера или при закупуването на готова салата от хипермаркет. Друга възможност е да се заразите в заведение за обществено хранене, при което човекът, който приготвя храната не е измил ръцете си след посещение на тоалетната. Кръстосано замърсяване възниква, когато режете сурово заразено месо на дървена дъска и след това на нея режете зеленчуци за салата, които не обработвате термично. Начините на заразяване са много и е трудно да бъде открит първоизточника.
За идентифициране на бактерията се изисква изследване на изпражнения. Въпреки това пневмониите в белите дробове могат да не са придружени от диария.
Лечението с антибиотици може да затрудни допълнително функциите на бъбреците. Някои лекарства за лечение на диария като Imodium също могат да усложнят състоянието, защото не позволяват на организма сам да се пречисти от тези бактерии в червата.