АНТИМИКРОБНО И АНТИВИРУСНО ДЕЙСТВИЕ
на Екстракта от Маслинови Листа

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
10 минути

1. МИКРООРГАНИЗМИ - ВИРУСИ И БАКТЕРИИ

Микроорганизмите са широко разпространени в природата – населяват въздуха водата, почвата. Така наречените микроби (от гръцки: μικρός – малък, βίος – живот) са вид организми, невидими с просто око. За микроорганизми се смятат всички организми, по-малки от 100 µm, в това число влизат вирусите и бактериите.

Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено, като подчиняват и контролират други клетки, тъй като самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане.

Те не могат да се размножават в изкуствени хранителни среди, а единствено в живи клетки. Представляват вътреклетъчни паразити, които за своето размножаване използват синтезиращите системи и енергията на клетките които са атакували.

Не случайно на латински virus означава отрова.

При напускане на клетката – гостоприемник от вируса, един от възможните изходи за нея е пълното ѝ унищожение.

Вирусните частици се предават изключително бързо по различни пътища: чрез кожен контакт, по въздушно-капков или по полов път.

Бактериите са малки форми на живот, които не могат да бъдат забелязани с просто око. Само около 2% от откритите бактерии са патогенни, останалите живеят в симбиоза с човешкия организъм, като не вредят на нормалното му съществуване. Патогенните бактерии, попадайки в здрав организъм, са причинители на множество заболявания.

2. ВИРУСНИ И БАКТЕРИАЛНИ БОЛЕСТИ


Вирусите са причинители на много от тежките заболявания засягащи човека, като:
-Дребна шарка
-Херпес
-Грип
-Хепатит
както и на смъртоносните болести:
-СПИН
-Бяс
-Ебола
и други.
рисунки на вирусите хив, хепатит Б, ебола, аденовирус, грип и бактериофаг
Бактериалните болести са група инфекциозни заболявания, които се причиняват от патогенни бактерии. Всички организми притежават някакъв имунитет, независимо от това някои бактериални болести са много опасни.

Най–известните бактериални болести са:

-Туберкулоза
-Проказа
-Салмонелоза
-Холера
-Коремен тиф
-Сифилис
-Чума

3. ГРИП

Грип или инфлуенца е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от Influenza virus type А и Influenza virus type B. Характеризира се с рязко изразена интоксикация – главоболие, висока температура, силни мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища.

Бързото разпростиране на грипа и преминаването му в епидемии, а понякога и в пандемии се дължи на краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората.

Източник на зараза при грипа е болният човек. Той отделя вируса в последните няколко часа от инкубационния период и от 1 до максимум 5 дни от началото на клиничното му проявление. Голямо епидемично значение като източник на заразяване с грип имат болните с леки и безсимптомни форми.

За страдащите от изброените заболявания е известно, че грипът повишава риска от сериозни усложнения:

- Ендокринни заболявания - диабет
- Сърдечно-съдови заболявания
- Бъбречни заболявания
- Чернодробни заболявания
- Астма
- Заболявания на кръвта
- Хронични белодробни заболявания
рисунка със симптомите за грип
Симптоми за Грип

4. АНТИБИОТИЧНА РЕЗИСТЕНТНОСТ

Според публикация от месец юли 2020 г. на Световната Организация (World Health Organization / Antibiotic resistance) антибиотиците са лекарства, които често се използват за предотвратяване и лечение на бактериални инфекции.
Антибиотичната резистентност възниква, когато бактериите направят промени с цел противодействие на най-често срещаните антибиотици. Не хората или животните стават резистентни, а самите бактерии развиват промени с цел оцеляването си. По тази причина бактериалните инфекции могат да станат много по-трудни за лечение с познатите днес антибиотици и дори смъртоносни. Така често срещани и лечими инфекции като пневмония, туберкулоза, отравяне на кръвта, гонорея, хранителни натравяния, трансплантации на органи, хирургични операции и дори раждане чрез секцио могат да станат рискови и трудни за овладяване.
Един от основните проблеми е, че антибиотиците се изписват без извършването на антибиограма. Ако антибиотикът не е подходящ, той не убива бактериите и им позволява да развият механизми, с които да го неутрализират при следваща среща.
Друг проблем е възможността за самолечение и закупуване на антибиотици от аптеката без предписана рецепта от лекар.
Хранителните продукти също може да съдържат остатъчни количества антибиотици. Когато ги приемаме в малки дози всекидневно това позволява на най-често срещаните щамове бактерии да развият антибиотична резистентентност.
От 2015 г. всяка година в рамките на 1 седмица се организира световна кампания за повишаване на осведомеността за антимикробната резистентност. Основната цел е събиране, анализ и споделяне на данни, които да са полезни за широката общественост, здравните работници и политиците. Спешно се търсят нови биоактивни вещества, към които патогенните бактерии да нямат изграден механизъм за неутрализиране.

4. ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНОВИ ЛИСТА – АНТИМИКРОБНО И АНТИВИРУСНО ДЕЙСТВИЕ

"След като се натъкнахме на ефикасността на екстракта от маслинови листа като превенция и лечение на инфекции аз и съпругата ми Джоан започнахме да приемаме екстракта профилактично. Като ежедневна добавка екстрактът от маслинови листа може да помогне за поддържане на добро здраве!"

"...Естествените антибиотици предоставят алтернатива на конвенционалните антибиотични медикаменти с допълнителната полза от намалени или никакви странични ефекти. Екстрактът от маслинови листа е един от най-мощните познати естествени антибиотици."

Д-р Morton Walker изброява повече от 100 микроорганизми, които могат ефективно да бъдат унищожени с екстракт от маслинови листа.

Доктор Мортън Уоулкър Станфорд, Кънектикът
Корица на книгата "Olive Leaf Extract"
DR. MORTON WALKER, 'OLIVE LEAF EXTRACT', 16
"Хора, които са подложени на ежедневен стрес са особено податливи на настинки и вируси. Те могат да се възползват от продължителната употреба на екстракт от маслинови листа като стимулатор на имунната система.

Лабораторни тестове показват, че екстрактът от маслинови листа може значително да намали чувствителността към настинка и грип.

Д-р Робърт Лайънс извършва клиничен тест на своите пациенти, използвайки екстракт от маслинови листа. От 164 пациенти, страдащи от респираторни и белодробни заболявания (настинки, грип, белодробни проблеми и други подобни), 157 са се възстановили напълно и 7 са се подобрили, докато са използвали маслинов екстракт.

Това е успеваемост от почти 96%!
Корица на книгата "OLIVE LEAF EXTRACT-Potent Antibacterial, Antiviral and Antifungal Agent"
2. Michele Hansen, N.D. Andrew Verity N.D. Dip H. Dip N. Dip Irid., 'OLIVE LEAF EXTRACT-Potent Antibacterial, Antiviral and Antifungal Agent', 19
През 2000- та година, Уилям Фредриксон регистрира патент в САЩ:

Абстракт
"Разкрит е метод за лечение на заболявания с вирусен произход. Методът включва перорално или парентерално приложение на антивирусно количество от естествено срещащ се секоиридоид от растения от семейство Oleaceae или негови производни. Предпочитаните орални лекарствени форми включват секоиридоидният олеуропеин в чиста форма или като компонент от изсушен растителен материал на Olea europaea или изсушен екстракт от него и фармацевтично приемлив носител."
https://patents.google.com/patent/US6117844A/en
Снимка на патента на Фредриксон
Екстрактът от маслинови листа, съдържа полифенолни съединения, по-специално олеуропеин, които демонстрират мощна антимикробна, антиоксидантна и противовъзпалителна активност. В лабораторни изследвания е доказано, че олеуропеинът и неговите производни като еленоловата киселина са ефективни срещу множество микроорганизми, включително ретровируси и някои видове бактерии. Съставките на маслиновите листа взаимодействат с протеина от вирусните частици и намаляват заразността, като подтискат разспространението на вируси, за които е известно, че причиняват настинки и респираторни инфекции.

Екстрактът от маслинови листа, приет в началото на настинка или при симптоми на грипен вирус, предотвратява или скъсява продължителността на заболяването.
Виж повече в "Alternative Medicine Review Volume 12, Number 1 2007" (на английски език)

По какъв начин екстрактът от маслинови листа действа срещу вирусите и бактериите:

- Екстрактът от маслинови листа действа при вирусна инфекция чрез деактивиране на специфичните вирусни клетки или чрез ограничаване на тяхното размножаване, като стимулира производството на фунгоцити. Фунгоцитите са така наречените Т – killer клетки, които са основна част от имунната система на човешкият организъм.

- Екстрактът от маслинови листа пречи на производството на аминокиселини, необходими за оцеляването на специфични микроби, вируси, бактерии, паразити или гъбички.

- Екстрактът от маслинови листа може директно да стимулира образуването на клетки на имунната система, които се борят с различните видове микроби.
Jack Ritchason ND, 'Olive leaf extract – Potent Antibacterial, Antiviral and Antifungal Agent'
Много важно е да отбележим, че редица изследвания категорично доказват, че уникалната комбинация от естествено съдържащите се полифеноли в екстракта от маслинови листа е неповторима със своите благоприятни действия върху човешкото здраве- далеч по-ефективна от приема на който и да било от тях поединично, в чист вид.

6. ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЯКОИ ОТ НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ БАКТЕРИИ И ЗАБОЛЯВАНИЯТА, КОИТО ПРИЧИНЯВАТ

Escherichia coli е често срещан щам от различни видове бактерии. Повечето E. coli са напълно безобидни и са част от микрофлората на човешките черва и на животните. Според публикацията на Centers for Disease Control and Prevention / E. coli (Escherichia coli) някои видове са патогени и могат да причинят от леки симптоми до животозастрашаващи състояния.

Диарията е един от най-често срещаните признаци, че има бактериална инфекция с Ешерихия коли.
Други симптоми са инфекции на пикочните пътища, респираторни заболявания, пневмония и остро заболяване на бъбреците.

Някои от щамовете могат да произвеждат специален вид токсин, известен като shiga toxin. Затова когато чуете по новините за огнище на Е. coli се имат предвид точно тези опасни за човешкото здраве щамове, които отделят токсини.
Всички възрастови групи са с опасност от заразяване, но много малките бебета и деца, както и хората в старческа възраст са сред най-застрашените от развитие на тежки последствия за здравето.

Симптомите варират при всеки човек, но често са придружени от силни болки в корема, кървава диария, повръщане. Температурата може да се повиши до 38,5˚C. Здравето на повечето заразени с Е. коли се подобрява в рамките на 5 - 7 дни.
Едно от най-тежките и сериозни усложнения при инфекция с бактерията Ешерихия коли е развитието на хемолитичен-уремичен синдром. Той е свързан с анемия, намалено количество тромбоцити, които отговарят за съсирването на кръвта и повишено количество на азотни тела в кръвта. Този синдром може да доведе до развитие на остра бъбречна недостатъчност заради отделяните токсини от бактериите в рамките на дни при бебета и малки деца. В първите дни след заразяването се отчита водниста или кървава диария, болки в корема, повишаване на температурата, повръщане, раздразнителност, неспокойство. Едва след това настъпва анемията, а състоянието се влошава и може да се появи сърдечна недостатъчност, различни увреждания на нервната система като гърчове, нарушения на зрението, загуба на равновесие. В крайните стадии се наблюдава пълна летаргия и кома. В тежките случаи се изисква болнично лечение с вливане на разтвори, антибиотици, диуретици и хемодиализа. Повечето хора, които са развили хемолитично-уремичен синдром се възстановяват след няколко седмици, но при някои пораженията върху бъбреците са трайни, има и смъртни случаи и затова състоянието не бива да се подценява.
След първоначалното инфектиране с опасен щам E.coli настъпва инкубационен период, който обикновено е 3-4 дни, но може да варира от 1 до 10. Първите симптоми са леки болки в корема и безкръвна диария, която се влошава след няколко дни. Обикновено хемолитично-уремични синдром се развива 7 дни след първите симптоми, когато диарията започне да изчезва.
Източниците на тези опасни щамове Escherichia coli обикновено виреят в червата на преживни животни като говеда, кози, овце, елени и лосове. Те не поразяват здравето на гостоприемника си, но нанасят вреди при попадане в човешкия организъм. Прасетата и някои птици също може да пренасят и разпространяват Ешерихия коли.

Най-честите случаи на заразяване с E. coli са при поглъщането на заразено месо, непастьоризирани млека и меки сирена, поглъщане на вода при плуване в езера. Можете да се заразите дори и от лист неизмита маруля в хамбургера или при закупуването на готова салата от хипермаркет. Друга възможност е да се заразите в заведение за обществено хранене, при което човекът, който приготвя храната не е измил ръцете си след посещение на тоалетната. Кръстосано замърсяване възниква, когато режете сурово заразено месо на дървена дъска и след това на нея режете зеленчуци за салата, които не обработвате термично. Начините на заразяване са много и е трудно да бъде открит първоизточника.
За идентифициране на бактерията се изисква изследване на изпражнения. Въпреки това пневмониите в белите дробове могат да не са придружени от диария.

Лечението с антибиотици може да затрудни допълнително функциите на бъбреците. Някои лекарства за лечение на диария като Imodium също могат да усложнят състоянието, защото не позволяват на организма сам да се пречисти от тези бактерии в червата.
Klebsiella pneumoniae са бактерии, които обикновено живеят в чревния тракт и се отделят чрез изпражненията. Според публикацията Health Line / What You Need to Know About a Klebsiella Pneumoniae Infection бактериите обикновено са част от нормалната чревна флора, но ако навлязат в тялото и сте с отслабена имунна система могат да причинят по-сериозни заболявания.
Основният проблем е, че някои щамове от Klebsiella pneumoniae са развили антибиотична резистентност и това значително усложнява лечението.

Пневмонията или бактериалната инфекция с K. pneumoniae е сред най-честите усложнения. Можете да се заразите както при посещение на затворени пространства с много хора, така и да получите вътреболнична инфекция. Бактерията може да образува биофилм върху вентилаторни и друга апаратура, която се използва за подпомагане на дишането на тежко протичащи заболявания на белите дробове.

Инфекцията на пикочните пътища може да засегне уретрата, пикочния мехур и бъбреците. Може да се получи и като вътреболнична инфекция при използване на заразен катетър.
Инфекцията на кожата или меките тъкани се получава при неволно нараняване или при хирургична операция.
Менингитът представлява възпаление на мембраните, които обвиват мозъка. Той също може да бъде причинен от проникване на бактерии Klebsiella pneumoniae, но случаите са по-редки.
Инфекциите на кръвта и бялата част от окото също може да са причинени от този щам бактерии.
Възстановяването може да отнеме седмици и месеци. Основният проблем е да се открие точният антибиотик, към който бактерията не е развила резистентност. По тази причина се търсят алтернативни и нови методи за лечение. Друг проблем е, че при лечение с антибиотик част от бактериите може да оцелеят и след това да се получи вторична инфекция.

Pseudomonas aeruginosa са бактерии, които се срещат често в почвата, водата и растенията. В повечето случаи не причиняват инфекции при здравите хора със силна имунна система. Според публикацията на Health Line / Pseudomonas Infections по-тежките бактериални инфекции развиват хора, които са на болнично лечение или с отслабнала имунна система. Инфекциите могат да засегнат всяка част от тялото, а симптомите зависят какви тъкани и органи са поразени. Класическата терапия се състои от прием на антибиотици, но някои от щамовете бактерии вече са развили антибиотична резистентност. Това може да е сериозен проблем при хора, които вече са хоспитализирани в болница за лечение на друго заболяване. 
Бактериалната инфекция на кръвта може да доведе до недостатъчност на сърцето, черния дроб или бъбреците. 
Бактериалната пневмония с Pseudomonas aeruginosa може да протича с кашлица с отделяне на храчки или без. Инфектирането на кожата протича със зачервяване или образуване на абсцеси. Възможно е да се сдобиете с подобна инфекция при ползването на басейн с прекалено топла вода, която не е достатъчно хлорирана. Може да се появи при неволно нараняване на кожата или при хирургична операция. Инфекцията на външния ушен канал се случва и при хората, които плуват в басейн. Заболяването на очите протича с възпаление, гной, болка, подуване и нарушаване на зрението и често възниква при носене на контактни лещи. 
Staphylococcus aureus e също често срещана бактерия, а някои от щамовете са известни с антибиотичната си резистентност. Според публикацията Medicine Net /Staph Infection (Staphylococcus Aureus) стафилококите могат да увредят здравето директно чрез бактериална инфекция или чрез производството на токсини от самите бактерии. Обикновено се лекуват чрез локално нанасяне на крем с антибиотици, когато става дума за кожа, чрез прием на таблетки с антибиотици или чрез венозно вливане, за което се изисква хоспитализация. Съществуват около 30 различни видове стафилококи, но повечето проблеми са причинени именно от Staphylococcus aureus. Стафилококите обикновено виреят в носа и по кожата на около 25-30% от здравите хора и около 25% от медицинския персонал в болниците. В повечето случаи бактериите не причиняват заболяване. Но всяко едно порязване на кожата или нарушаване на целостта ѝ е отворена врата за навлизане в кръвообращението.
Всеки човек може да развие стафилококова инфекция, но с най-голям риск са новородените бебета, бременни жени и кърмещи майки, хората с хронични заболявания като диабет, рак, съдови и белодробни болести. Освен това бактерии могат да проникнат и при поставяне на абокати, при системно инжектиране на лекарства и наркотици, при извършване на хирургични операции и пр.

Стафилококовите инфекции може да са заразни и да се пренесат от човек на човек в случаите на пряк контакт с бактерията - например докосване на рана, превързочни материали, бръсначи и пр. В повечето случаи целувките, ръкостискането и прегръдките са безопасни в случаите, когато няма директен контакт със заразена зона.
Хранителните отравяния настъпват, когато определени стафилококови бактерии отделят токсини в хранителни продукти. Сами по себе си токсините не са заразни, но могат да засегнат всички хора, които са консумирали от храната.
Кожните инфекции са най-често срещания вид увреждане при заразяване със стафилокок. Те могат да са само като златисти корички по кожата или пък възпаление на по-дълбоките слоеве от кожата и прилежащата ѝ съединителна тъкан, известно като целулитис. При кърмещите майки бактерията може да доведе до мастит и абсцес на гърдата. Освен това бактериите могат да се предадат и на кърмачето през майчиното мляко.
Пневмонията от стафилококи засяга предимно хората с хронични белодробни заболявания, а инфектирането на сърдечните клапи може да причини сърдечна недостатъчност. Когато бактериите проникнат през кожата с помощта на абокат могат да достигнат до вена и там да причинят тромбофлебит.

Синдромът на токсичен шок възниква, когато токсините от Staphylococcus aureus се отделят при условия с малко или никакъв кислород. Основните признаци са внезапно повишаване на температурата, повръщане, диария, болки в мускулите, рязко спадане на кръвното налягане, понякога се появява и обрив. Подобен синдром се случва и на жените, които използват тампони при менструацията си.
Тъй като някои от щамовете вече са развили антибиотична резистентност при по-тежки случаи се правят различни изследвания, за да се приложи най-ефективната терапия.

Salmonella Enteritidis принадлежи към общия клас бактерии Salmonella. Вероятно сте чували многократно за тях и ги свързвате с хранително натравяне. При повечето хора салмонелозата протича с диария, повишена температура и силни болки в корема. Симптомите могат да започнат още 6 часа след приема до 6 дни. Според тази публикация при някои хора може да няма никакви симптоми дори и седмици след заразяването и те да са само преносители, а при други симптомите да продължават няколко седмици.
Освен стомашно-чревни неразположения, бактериите салмонела могат да причинят инфекции в други вътрешни органи и дори пневмония. 
По-тежките случаи изискват лечение с антибиотици. Тук отново възниква проблема с антибиотичната резистентност и невъзможността организма да се справи с тази бактерия. 

7. КЛИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ОЛЕУРОПЕИН И ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНОВИ ЛИСТА СРЕЩУ КОНКРЕТНИ ЩАМОВЕ БАКТЕРИИ

Oleuropein and Antibacterial Activities of
Olea europaea L. Leaf Extract
https://www.researchgate.net/publication/314486977_Oleuropein_and_Antibacterial_Activities_of_Olea_europaea_L_Leaf_Extract
2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5288333/
Assessment of the Antimicrobial Activity of Olive Leaf Extract Against Foodborne Bacterial Pathogens

Olive Leaf Extract: A Natural Antibiotic
https://www.healthguideinfo.com/herbal-medicine/p1...

The olive leaf extract exhibits antiviral activity against viral haemorrhagic septicaemia rhabdovirus (VHSV)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15869811/

EVALUATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY IN OLIVE ( OLEA EUROPAEA ) LEAF EXTRACT
https://www.semanticscholar.org/paper/EVALUATION-O...ökmen-Kara/3194fc867ba8c7eeb0496f93f48cba04e12620a7?p2df

Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations.
https://www.semanticscholar.org/paper/Colds-and-in...

Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC30028...

The Case for Olive Leaf Extract- Immunity for Infectious Diseases
https://www.e-tyh.com/assets/images/PDF/Case%20for...

https://issuu.com/agrihorti/docs/184593458x_olives

ОLIVE BOOST - Най-истинския
екстракт
от листата на диви маслинови дървета

Вярваме, че създавайки Olive Boost ние наистина успяхме да сътворим един уникален екстракт от диви маслинови листа

Защо Olive Boost е различен?

- Защото технологията с която работим е създадена и подобрявана по времето на натрупване на целия този опит, подчинена на стремежа ни за постоянно усъвършенстване;
- Защото сме единствени в Гърция;
- Защото събираме листата от избрани райони само пролетно време;
- Защото използваме само свежи листа;
- Защото не използваме никаква химия;
- Защото комбинацията от най-мощните природни биофеноли и съчетанието им в OliveBoost са уникални със своите действия!

Продължителният прием от нормално препоръчителната профилактична доза от по 2 пъти на ден х 10 капки Olive Boost, постепенно ще доведе до укрепнала имунна система, по-редки и по-леко протичащи боледувания. Може да се използва неопределено дълъг период от време без риск от поява на нежелани странични ефекти.

Резултатите от приема са строго индивидуални. При съществуващи заболявания и прием на медикаменти, молим, консултирайте се с личния си лекар преди започване на прием на Olive Boost.

При нужда от съвет или консултации, молим да се свържете с нас.

Начините за връзка:
Т: +359 890110909
e- mail: zdrave@oliveboost.com